Bygg din egen pengamaskin – öka din frihet

Alla svenskar kan idag enkelt starta ett sparande och månadsvis börja investera i aktier och fonder och på sikt bygga upp en egen pengamaskin som genererar ett cash-flow år in och år ut. Denna pengamaskin kan genom ränta-på-ränta effekten skapas av gemene man genom ett långsiktigt och konsistent sparande. När du väl har en sådan här pengamaskin i rullning så kan du öka din frihet genom att låta din pengar jobba åt dig och du kan ta del av pengaregnet som den genererar år in och år ut. Låter detta intressant? Läs då vidare i vår guide om hur DU kan skapa en egen pengamaskin.

Enkelt exempel på en pengamaskin

Hela idén med en pengamaskin är att den ska generera pengar till dig utan att du behöver arbeta. Detta kan man göra genom att utnyttja börsen och investera i aktier och fonder som delar ut pengar till dig, en eller flera gånger per år. Aktier delar vanligtvis ut någonstans mellan 1-4 % av deras värde i cash men det finns också aktier som ger uppemot 4-5 % i direktavkastning. Så om du köper en aktie i Fantasibolag AB som kostar 100 kr och som har en direktavkastning på 4 % kommer du få 4 kr per aktie per år. Detta kanske inte låter som en stor summa pengar men ponera att du har investerat 10 000 kr och köpt 100 stycken aktier för 100 kr, då kommer du alltså få 4 kr * 100 aktier = 400 kr i cash, i handen. Om du istället investerar 100 000 kr och köper 1000 aktier i Fantasibolag AB kommer du få 4000 kr i direktavkastning. År in och år ut.

Som du förstår skalar direktavkastningen procentuellt med hur mycket pengar du kan investera med. Över tid har investeringar i Stockholmsbörsen gett en avkastning på i snitt 10,93 % per år vilket också betyder att dina investerade pengar potentiellt kan stiga samtidigt som du får utdelning varje år.

Pengaregnet - Så fungerar direktavkastning och utdelningar

Varje år bestämmer aktiebolagen på börsen om huruvida det skall dela ut pengar till aktieägarna eller inte. Vissa bolag delar inte ut några pengar alls medan andra bolag delar ut konsistent varje år (om inget oväntat händer såsom finanskriser, pandemier osv). Det är upp till varje enskilt bolag att bestämma om man vill dela ut vinsten till sina aktieägare eller om man vill återinvestera vinsten i verksamheten för att öka vinsten ännu mer nästa år. Utdelningar är inget magiskt pengaflöde utan dessa kronor kommer ifrån vinsten från företagets verksamhet. Har man otur och företagets verksamhet kraftigt försämras kan det till och med leda till inställda utdelningar.

Om det skall delas ut så bestäms det också hur stor summa per aktie. Om vi återigen tar vårt låtsasbolag Fantasibolaget AB där en aktie kostar 100 kr. Styrelsen tillsammans med VD:n bestämmer en utdelning på 3 kr per aktie för verksamhetsåret 2020 då bolaget återigen gick med vinst. X-dagen, alltså dagen då utdelningen betalas ut bestäms till den 4:e april. Direktavkastningen är helt enkelt hur stor utdelningen är i förhållande till aktiepriset i procent. Direktavkastningen blir alltså 3 % för Fantasibolaget AB.

Det finns också bolag som med tiden höjer utdelningen varje år och det mest kända exemplet på detta på Stockholmsbörsen är fastighetsbolaget Castellum. Detta fantastiska bolag har höjt utdelningen konsistent sedan 2011 som du ser på bilden. Detta betyder också att om du köper en aktie i Castellum och behåller den så kommer du få högre direktavkastning med tiden! Detta förutsätter givetvis att Castellums affärsverksamhet och vinst fortsätter öka.

Castellum utdelningshistorik
Castellum utdelningshistorik, bilden är tagen från borsdata.se

Hur hittar jag aktier med hög utdelning?

Att hitta aktier med en hög direktavkastning kan tyckas svårt för en nybörjare. Men det är inte så svårt som det låter! Det man bör ha med sig, speciellt om man är ny på börsen, är att satsa på större och stabila företag. Vi rekommenderar antingen mid cap eller large cap-listorna. De företag som brukar dela ut mest pengar är oftast företag som inte längre är några snabbväxare (mer än 15% tillväxt per år) utan mer stabila företag som till exempel Tele2, Wallenstam, Telia, Investor, Handelsbanken osv.

Avanza har en bra sida om aktierna med högst direktavkastning där du kan filtrera på vilka aktielistor som skall inkluderas, hur stor direktavkastningen skall vara med mera!

Vi rekommenderar också att utforska tjänsten börsdata.se där det finns en så kallad ”screener” som kan sorteras efter direktavkastning. En screener är helt enkel en lista med aktier som uppfyller ett eller flera villkor. Du kan hos Börsdata sortera och filtrera på en rad olika egenskaper hos aktierna.

För den passiva investeraren - fonder

För den som inte har tid eller ork att investera i enskilda aktier finns det andra mer passiva alternativ. Du kan istället investera i fonder och börshandlande fonder som delar ut pengar.

En sådan börshandlad fond är Xact Norden Högutdelande som investerar i ett 40-tal nordiska och högutdelande bolag. Denna börshandlade fond delade under 2020 ut 4 % i cash vid två olika tillfällen (2 % vid varje tillfälle, totalt 4 %). Xact Norden Högutdelande börshandlade fond är billig också med en avgift hos Avanza som endast ligger på 0,32 %. En investering i denna fonden ger en god riskspridning och ett passivt och enkelt sparande.

Man kan också köpa andra fonder som till exempel Spiltan Investmentbolag och sen sälja av till exempel 4 % varje år då denna fonden inte delar ut något till sina fondandelsägare direkt i cash. Det Spiltan Investmentbolag-fonden istället gör är att återinvestera den utdelning som de får från investmentbolags-innehaven och köper fler aktier. Därför behöver man själv sälja av fondandelar för att få loss sin ”cash” utdelning.

Vad finns det för risker?

Ett sparande i aktier och fonder på börsen innebär alltid en risk och historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Aktiekurser går upp och ner och det gäller att ha is i magen och inte sälja av bra aktier även om dessa temporärt går ner i pris. Ibland ställer företag in utdelningar på grund utav försämrad vinst eller på grund av större kriser såsom pandemier och finanskriser. Generellt kan man säga att ju större ett bolag är desto tryggare placering. Om du är nybörjare på börsen rekommenderar vi att bara köpa in sig i större och stabila företag alternativt att investera i mer passiva alternativ som den börshandlade fonden XACT Norden Högutdelande eller andra fonder.

Öka din frihet genom att låta pengarna arbeta för dig

När du väl har investerat dina pengar så kommer dina pengar att arbeta för dig. Genom ett månatligt sparande i aktier och fonder och med återkommande utdelningar kan du på lång sikt bygga upp en alternativ och passiv inkomstkälla. Med en stadig passiv inkomst, kan du exempelvis gå ner i arbetstid eller ta en tidig pension. Eller så kan du spendera dem extra pengarna på resande eller gåvor åt barnbarnen. Vad du gör med den extra inkomsten är upp till dig.