Hur köper jag aktier?

Att köpa aktier kan verka krångligt och svårt men i praktiken är det väldigt enkelt att göra ett aktieköp. Att handla aktier på nätet via någon nätmäklare som Avanza eller Nordnet är numera standard och något som alla kan göra. Aktiehandeln har också sedan några år flyttat in i smartphone:n och man kan t.ex. via Avanzas mogna mobilapplikation idag köpa och sälja aktier, fonder, börshandlade fonder (så kallade ETF:er) och andra produkter. I denna guiden om hur man köper aktier går vi först genom grunderna för aktier, börsen, kontotyper, risker och råd kring aktiehandel och hur man ska tänka om man är ny inom området.

Vad är aktier?

En aktie är kort och gott en liten andel av ett aktieföretag. Dessa andelar, eller aktier, går att köpa via en marknadsplats (börsen, som förklaras längre ned). Det går att köpa aktier i små till gigantiska bolag, alltifrån svenska småföretag till amerikanska jättar som t.ex. Apple eller Microsoft. En aktie prissätts utifrån hur högt värderat företaget är och hur många aktier det finns. Aktievärdet delas helt enkelt på antalet aktier.

Exempel:
Aktiebolaget AB är värderat till 1 miljon kronor. Aktiebolaget har 100 000 aktier och varje aktie kostar då 1 000 000 SEK i värde / 100 000 aktier = 10 kr/aktie. Varje aktie säljs alltså för 10 kr/aktie.

Hur många aktier ett företag har beror på hur många aktier man valt att ge ut. Något som är vanligt när aktiekursen stiger är att man gör en så kallad aktiesplit vilket innebär att man halverar värdet (eller mer) och varje aktie blir då istället två stycken aktier för att det ska bli billigare att köpa en enskild aktie.

När du köper en aktie så blir du samtidigt också en delägare i företaget du köper, även om det är en väldigt liten del av företaget. Det krävs inget från din sida när det gäller att sköta företagets verksamhet utan för dig som aktieägare kan det vara intressant att följa hur det går för bolaget.

Vad är börsen?

För att kunna köpa eller sälja något behövs det alltid en marknadsplats och detsamma gäller aktier. Aktier köps och säljs på börsen, i Sverige finns till exempel Stockholmsbörsen. Börsen är vanligtvis öppen på vardagar under arbetstid. Stockholmsbörsen är till exempel öppen från 9:00 till 17.30 på vardagar.

Mellan dig och en aktie står börsmäklaren; parten som mäklar köp- och sälj-transaktionerna. Idag finns en rad olika börsmäklare på nätet som man kan använda sig av. Två sådana exempel är Avanza och Nordnet, bägge dessa banker har mogna och moderna webbplatser för köp- och sälj av aktier.

Dem svenska börsmäklarna har i sin tur har byggt sina handelsplattformar mot Nasdaq AB  som behövs för att kunna göra köp- och sälj-transaktioner. Nasdaq driftar även andra börser som t.ex. Helsingforsbörsen och Köpenhamnbörsen.

 
Stockholmsbörsen i Frihamnen
Stockholmsbörsen i Frihamnen, Av TS Eriksson - Eget arbete

Olika börser

I Sverige är idag den enskilt största börsen Nasdaq OMX Stockholm. Men vi har även mindre börser i Sverige som till exempel First North, NGM-börsen samt Nordic MTF.  Den svenska börsen är uppdelad i olika listor som beror på hur högt värderat bolaget är. Följande listor finns på Stockholmsbörsen:
1. Large Cap – Företag vars börsvärde är mer än 1 miljard Euro
2. Mid Cap – Företag vars börsvärde är mellan 150 miljoner till 1 miljard Euro
3. Small Cap – Företag vars börsvärde är under 150 miljoner Euro

Sedan finns det självklart också börser utomlands. I Danmark har vi till exempel OMX Copenhagen och i Tyskland finns DAX. Bland dem mest kända internationella börserna finns dem amerikanska bjässarna Dow Jones USA och NASDAQ.

Amerikanskt börsgolv
Amerikanskt börsgolv, bild av skeeze från Pixabay

Hur öppnar man ett konto för handel med aktier?

För att kunna handla aktier behövs ett konto hos en bank. Det finns olika banker att välja mellan och vi kan varmt rekommendera Avanza bank som i över 10 år har haft Sveriges nöjdaste kunder. Avanza Bank är också är bank som började sin resa som nätbank och har sedan start, enligt vår åsikt, legat i framkant när det gäller gränssnitt och vilka funktioner som finns tillgängliga i internetbanken. Nordnet är en annan bank som började sin resa på internet och som vi kan rekommendera. Även om deras gränssnitt och funktioner inte riktigt är i samma klass som Avanza har dem t.ex. sitt community Shareville där man kan följa andra sparares köp- och sälj information.

Vill man inte öppna konto hos Avanza eller Nordnet kan man också handla aktier i sin sedvanliga som till exempel Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank.

Det finns också nyare utländska aktörer som man kan öppna konto hos som till exempel degiro.se.

Olika kontotyper - Investeringsparkonto, kapitalförsäkring, aktiedepå

När du har registrerat ditt konto hos någon av bankerna är det dags att öppna ett aktiekonto. Dem tre vanligaste aktiekonto typerna idag är:

  1. Investeringsparkonto, förkortat ISK – Den vanligaste typen av konto idag som dem flesta väljer. Det är också den modernaste formen av aktiekonto och lanserades av staten år 2012. Detta för att ha en kontotyp som är enkel att använda och slippa krångel vid deklarationen. Med ett ISK-konto behöver du inte deklarera alla köp- och sälj transaktioner som du behöver göra med en aktiedepå. Istället beskattas kontot genom en schablonberäknad inkomst som bl.a. baseras på statslåneräntan. Med ett ISK så äger du också dem aktier du har till skillnad från en kapitalförsäkring. Är man nybörjare så rekommenderar vi starkt att öppna ett ISK då du slipper krångla med deklarationer och att skatten blir låg.
  2. Kapitalförsäkring, förkortat KF – En kapitalförsäkring är en kontotyp som fungerar snarlikt med hur ISK gör när det gäller beskattningen. En stor skillnad jämfört med ISK är att du inte blir direkt ägare av aktierna du har köpt utan det blir banken som du har köpt via. Detta kan vara bra att tänka på om man är intresserad av att gå på aktiestämmor och andra liknande tillställningar som kräver att man är aktieägare. Denna kontotyp lämpar sig väl om man till exempel vill starta ett barnsparande då kapitalförsäkringen kan stå på någon annan.
  3. Aktiedepå – Den klassiska kontotypen för aktiehandel där du måste ha lite mer koll på vilka transaktioner du gör då detta måste deklareras. Med denna kontotyp beskattas du direkt på till exempel utdelningar. Fördelen med denna depåtyp är att du endast blir beskattad på vinsten i transaktioner och inte hela värdet på depån plus insättningar som i ISK och KF-fallet. Dock är beskattningen på vinsten rätt hög, i nuläget 30%. Transaktioner som slutat i förlust, alltså där du sålt av en aktie för 60 kr som du köpte för 100 kr kan du dra av på skatten och ”kvitta” förlusten.

Vilken kontotyp ska jag välja som nybörjare?

Det viktigaste med vilken kontotyp man väljer är att det är billigt och att det är skattemässigt bästa alternativet.

Att öppna en kapitalförsäkring eller investeringssparkonto hos Nordnet eller Avanza är gratis till skillnad från andra aktörer som till exempel Swedbank eller SEB som tar en årlig avgift för att exempelvis inneha en KF. Varken Nordnet eller Avanza tar någon årlig avgift för kapitalförsäkring eller investeringssparkonto. Det enda du betalar är skatten för respektive kontotyp samt courtage och fondavgifter för dem köp- och sälj du gör.

När det gäller beskattning så är det i stort likadan beskattning för både investeringssparkontot och kapitalförsäkringen. Frågan blir då om det är en mer skattemässig fördel och handla med en aktiedepå? Enligt en uträkning som rikatillsammans.se har gjort så beror det vilken avkastning du har. Vid en avkastning på mer än 3,5 % per år lönar det sig att ha ett investeringssparkonto framför en aktiedepå. Historiskt har Stockholmsbörsen avkastat i snitt 10,93 % per år. Det är skattemässigt också minst krångligt att ha ett investeringssparkonto då skatten räknas ut automatiskt av skatteverket och i snitt är ca 1% av totala värdet av portföljen. Samma beskattningsmodell gäller en kapitalförsäkring. Med ett investeringssparkonto äger du aktierna direkt vilket gör att du kan gå på bolagsstämmor.

Vi anser därför att ett investeringssparkonto är en lämplig kontotyp för nybörjare.

Öppna ett konto

För att kunna handla aktier behöver du ett aktiekonto. Den vanligaste typen av konto är ISK-konto och hos både Avanza och Nordnet kan du handla gratis upp tills att ditt konto har 50 000 kr.

Sätt in pengar

När kontot nu är skapat är det dags att sätta in pengar. Hos både Avanza och Nordnet kan du sätta in pengar via Swish eller via Trustly. Dina pengar landar då på ditt konto inom några minuter.

Swish logo

Börja handla aktier

Nu när det finns pengar på plats och du har ett konto så kan du börja handla aktier. Du kan självklart både köpa och sälja aktier via ditt konto. Välkommen till börsen!

Check mark

När kan man köpa aktier?

Aktier kan handlas när börsen är öppen. Stockholmsbörsen är öppen mellan 9:00 och 17:30 på vardagar (halvdagar förekommer ibland också innan vissa helgdagar). Om du istället vill handla utländska aktier kan du till exempel handla på Nasdaq-börsen i New York som är öppen 15:30 – 22:00 svensk tid.

Om du ska handla med fonder så kan du göra köp- och sälj även när börsen är stängd då det ändå vanligtvis tar några dagar innan köp eller sälj går igenom.

Risker med aktier

När man handlar med aktier så måste man vara medveten om att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Verkligheten ändras, värderingar ändras, ett företags framtidsutsikter kan försämras eller förbättras, en pandemi kan inträffa, konkurrensen kan öka och så vidare. Aktier-värdet går upp och ner och som tumregel skall man tänka att man investerar med en sparhorisont på minst fem år.

Ju bättre påläst du är om en aktie och ju mer tid du har lagt på en ordentlig analys, desto säkrare och tryggare kan du känna dig när det gäller ditt köp. Självklart kan man inte förutse allt, speciellt inte större nedgångar i samband med globala händelser som till exempel finanskrisen 2008 eller corona-pandemin. Ibland agerar marknaden också irrationellt och handlar ner din aktie utan att några nyheter kring bolagets verksamhet har släppts. Detta hör till hur börsen fungerar och är något som man får acceptera när man handlar med aktier.

Investera inte pengar du kommer behöva i närtid

En av tumreglerna med aktiehandel, speciellt för nybörjare, är att inte investera pengar som du kommer behöva i närtid. Ha istället en privat buffert för oplanerade utgifter som husreparationer, bilreparationer, byte av vitvaror med mera. Hur stor denna buffert skall vara beror på din livssituation och hur stora oplanerade utgifter du potentiellt kan få. Om du bor i ett hus så kanske du måste ha 3-4 månadslöner i buffert medans om du bor i en hyreslägenhet så kanske det räcker med en månadslön. Vi rekommenderar att ha minst en månadslön som buffert på ett sparkonto.

En bra sparhorisont för aktier är fem år, så när du investerar i en aktie så kan du tänka att du först ska sälja aktien om 5 år och inte kan röra pengarna tills dess. Om du inte har pengar att investera nu för att du behöver dessa i närtid kan det istället vara vettigare att lägga dessa på något högränte-sparkonto alternativt i en räntefond som till exempel Spiltan Räntefond.

När bufferten väl är på plats så är det dags att börja sätta av pengar från din lön varje månad. För detta rekommenderar vi att sätta upp ett månadssparande, både Avanza och Nordnet har ett smidigt system där du väljer datum och summa och så dras det av automatiskt.

Sammanfattningsvis:

  1. Ha en buffert på minst en månadslön redo för oplanerade utgifter
  2. Sätt upp ett månadssparande där pengar från din lön dras av automatiskt varje månad och sätts in på ditt aktiekonto.
  3. Investera i aktier

Några investmentbolag är ett bra alternativ för nybörjaren

För den som precis ska ge sig in i aktiemarknaden och är ny så kan en investering i ett eller flera investmentbolag vara en god idé. Ett investmentbolag är ett företag som i sin tur äger andra bolag. Ett exempel på detta är Investor AB, som är Sveriges största börsnoterade bolag med ett värde på över 400 miljarder SEK (nov, 2020). Investor äger aktier i exempelvis Atlas Copco, ABB, Ericsson, SEB, SAAB, Husqvarna Group och Wärtsilä. Ett köp i Investor ger dig alltså indirekt ett köp i 15+ bolag och du får samtidigt också en riskspridning. En investering i ett investmentbolag är vanligtvis också billigare än ett köp i en aktivt förvaltad fond som kan ta ut höga avgifter. Investmentbolag som t.ex. Investor, Latour och Industrivärden har ofta en avgift på omkring 0,1 % medans en aktivt förvaltad fond ofta tar ut 1,5 %. Passivt förvaltade indexfonder brukar kosta omkring 0,4 % vilket gör att ett investmentbolag även ofta slår dessa i pris.

Ett köp i 3-5 investmentbolag ger en god riskspridning och ger en bred branschspridning. En god start i en nybörjarportfölj alternativt för en portfölj som är mer passivt skött.

Aktiespararnas råd och tips inom aktiehandel

Aktiespararna är en oberoende intresseorganisation för svenska aktiesparare. Organisationen bildades den 5 februari 1966. Aktiespararna har lokala träffar för sina medlemmar i Sveriges olika städer, ordnar olika events och driver också tidningen ”Aktiespararen”. Att bli medlem i aktiespararna kan vara en god affär både för plånbok och hjärna. Vi på spargurun.se tycker att aktiespararna har ett gäng olika kloka råd för aktiehandel och här är några dessa:

  • Sätt upp ett mål för ditt sparande – var långsiktig
  • Investera regelbundet
  • Kontrollera riskerna
  • Var försiktig med belåning
  • Håll dig välinformerad och följ inte råd okritiskt
  • Gör din egen analys
  • Sätt upp regler för när du ska omplacera

Du kan mer om dessa regler på aktiespararnas hemsida.