Var försiktig med kryptovalutor

Kryptovalutor och kryptohandel börjar bli mer och mer accepterat och man hör nästan varje dag om hur någon blivit kryptomiljonär. Och kryptovalutorna är många; Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, Cardano, Tether, Polkadot osv osv. Tittar man till exempel på Bitcoins historik så hade man inte behövt investera sina pengar i någon annan tillgång än Bitcoin de senaste 5-7 åren och fått en fantastisk avkastning på sitt kapital. Att det skulle gå så bra för Bitcoin var dock långtifrån säkert, speciellt för bara 5-7 år sedan och volatiliteten har inte heller varit något att leka med (se grafen nedan).

Bitcoin prisutveckling graf
Bitcoin prisutveckling graf

De investerare som haft is i magen och hållit (eller hodlat) i sina Bitcoins har investeringen i krypto varit oerhört lönsam.

Detsamma kan man dock inte säga om andra kryptovalutor som har kommit och gått genom åren. Det har även förekommit kryptovalutor som varit rena rama lurendrejeriet och pyramidspelen. Jakten på snabba pengar drar till sig fula fiskar. Det är därför oerhört viktigt att man gör sin hemläxa innan man investerar i en kryptovaluta, speciellt om det är en ”altcoin” eller annan ny kryptovaluta. Den som är ny inom krypto bör inte lägga mer än några få procent av sin portfölj på att investera i krypto. Allteftersom man blir mer påläst och erfaren kan man eventuellt höja sin exponering mot krypto. Avanza erbjuder idag till exempel en rad olika certifikat med krypto-exponering som t.ex. Bitcoin XBT, Ethereum Zero och Valour Cardano (ADA) . Detta gör att du kan få exponering mot kryptovalutor via ditt ISK eller din KF vilket gör att du får låg skatt och att det är smidigt att deklarera.

Så istället för att gå ”all in dogecoin” tycker vi att det är smartare att köpa in sig i de största kryptovalutorna genom exempelvis kryptocertifikat hos Avanza och kanske lägga 1 – 10 % av sitt totala portföljvärde på krypto. På så vis får du  exponering mot olika kryptovalutor, dämpar din FOMO och samtidigt har du en potential att på lång sikt få en hög avkastning.