Bästa sparkontot 2022 – Jämför räntan hos bankernas sparkonton

Att välja ett sparkonto med en så hög ränta som möjligt i dagens lågräntemiljö kan vara en utmaning. Ett sparkonto med hög ränta är väldigt lämpligt för att ha sitt buffertsparande hos också. Pengarna skall vara ofta vara tillgängliga utifall att något oväntat inträffar och risken ska vara nära noll. Men vad ska man tänka på när man letar och vart finns det sparkonton med hög räntan? Detta är frågor som vi kommer besvara i denna guide.

Denna text innehåller samarbetslänkar.

Bästa sparkontot 2022 med insättningsgaranti

Följande banker med tillhörande sparkonton med hög ränta är våra favoriter just nu.

1. Komplett Bank

Komplett Bank Logo

Ger dig 0,85 % i årlig sparränta!

Har statlig insättningsgaranti.

Att ha ett sparkonto hos Komplett Bank är kostnadsfritt och det finns ingen bidningstid.

Fria uttag.

2. Avanza Bank

Avanza logo

Upp till 0,35 % i årlig ränta. Du kan också binda pengarna och få upp till 1,00 % i årlig ränta.

Har statlig insättningsgaranti och fria uttag.

Sätt in valfritt belopp, ingen lägsta insättning.

3. Nordnet Bank

Nordnet logo stor

På grund utav rådande ränteläget är det 0 % ränta hos Nordnet just nu.

Du får fria uttag och insättningar.

Nordnets sparkonto täcks av den statliga insättningsgarantin.

Saker du bör tänka på när du väljer sparkonto

Första frågan du bör ställa till dig själv är vad du skall använda pengarna till. Är det ett buffertsparkonto med några få uttag per år eller är det ett målsparande för en insats till lägenhet med inga uttag per år? Beroende på vad du har för behov av pengarna du ska ha på sparkontot så kan du antingen låsa/binda dessa eller inte. Om du kan låsa pengarna på ett sparkonto så kan du ofta få den högsta räntan som finns på marknaden.

En annan aspekt är att vissa sparkonton har ett maxtak på t.ex. 50 000 kr eller mer vilket kan ställa till det om det handlar om ett stort belopp som skall hållas.

Det finns också sparkonton som har en viss minimum insättningsgräns på t.ex. 30 000 kr. Det betyder alltså att du per insättning måste sätta in minst 30 000 kr.

När det gäller sparkonton som ger en hög ränta men där du ”låser” pengarna under en viss tidsperiod är det viktigt att läsa på i avtalet kring vad som händer om du behöver ta ut pengarna i förtid. Vissa aktörer tar en avgift och andra ger ingen ränta alls för tiden du hade pengarna på sparkontot.

När det gäller räntan så kan den vara antingen rörlig eller fast. Fast ränta är ofta bunden. Om du väljer rörlig ränta innebär det ofta också fria uttag.

Sist men inte minst är det mycket viktigt att kolla på om sparkontot täcks av statlig insättningsgaranti eller inte. Utifall att banken eller kreditinstitutet du har pengarna hos skulle gå omkull får du upp till 1 050 000 kr tillbaka från staten om det finns en statlig insättningsgaranti för sparkontot. Mer om den statliga insättningsgarantin i nästa del.

Insättningsgaranti för sparkonton och varför du ska bry dig

En bank eller annat kreditinstitut kan gå i konkurs och utan statlig insättningsgaranti förlorar du hela ditt kapital. Om sparkontot täcks av den statliga insättningsgaranti kommer den svenska staten att återbetala upp till 1 050 000 kr per bank/kreditinstitut. Det är därför väldigt viktigt att kolla upp om ett sparkonto täcks av den statliga insättningsgarantin eller inte om man vill ha så lite risk som möjligt med sitt sparkonto.

Det finns aktörer på den svenska marknaden som erbjuder sparkonton med höga räntor men dessa är ofta utan statlig insättningsgaranti. Beroende på din inställning till risk/reward är detta antingen acceptabelt eller inte. Vi anser att ett sparkonto ska vara ett så riskfritt sparande som möjligt och rekommenderar därför att välja ett sparkonto med statlig insättningsgaranti.

Det finns olika typer av sparkonton

Som vi nämnt tidigare i denna guide så finns det sparkonton med rörlig ränta och så finns det även konton med fast ränta. Sparkonton med fast ränta innebär ofta att du måste binda pengarna en viss period, ofta är det så att ju längre du binder pengarna desto högre ränta får du. En fast och hög ränta för sparkonto kan t.ex. vara lämpligt vid ett längre målsparande som till exempel för en resa nästa år eller en insats till en lägenhet. Sparkonton med rörlig ränta har ofta lägre ränta än konton med fast ränta. ”Rörlig ränta”-sparkonton har också ofta fria uttag och inga bindningstider.

Sparkonto fördelar

Sparkonto nackdelar