Böcker om aktier

Det har skrivits gott om litteratur kring aktier, börsen och fonder. Anledningen är enkel; det är ett stort ämne och det finns ett antal olika investeringsstilar, strategier och tillvägagångssätt när det gäller att hantera sina investeringar på. Vi har med denna guide valt att först skriva om dem bästa svenska böckerna för nybörjare för att sedan gå in på böcker för investerare med mer erfarenhet.

Bästa aktieböckerna för nybörjare

Ämnet aktier är ett stort och kan i början verka aningen övermäktigt. Vi har därför valt att lista dem böcker som vi tycker är de bästa böckerna för nybörjare. Dessa böcker ska vara lättsmälta och introducera läsaren till aktier och samtidigt inspirera till att på riktigt börja sin resa inom sparande!

1. Vägen till din första miljon - Alla kan bygga en egen pengamaskin

Denna lättsmälta och enkla bok som är skriven av Tobias Schildfat släpptes i sin första upplaga 2011 och är nu inne på sin tredje uppdaterade utgåva. Detta är en svensk storsäljare och numera en klassiker. Ett måste för den som funderar på att börja investera i aktier och fonder. Genom enkla och pedagogiska exempel går Tobias genom hur du kan bygga en egen pengamaskin åt dig och din familj. En inspirerande och enkel ingång till börsen och investeringar!

2. Så här kan alla svenskar bli Miljonärer

Per H Börjessons klassiska bok om hur alla svenskar kan bli miljonärer är full av värdefulla och enkla tips om hur man kan spara ihop till en förmögenhet. Per H Börjesson ger också en känga till finansbranschen som han påstår gör enkla saker komplexa och där de sedan tjänar pengar på småsparares okunskap. Börjesson går också igenom olika typer av spar- och finansprodukter vilket ger läsaren en möjlighet att bygga upp sin egen kompetens för att kunna ta egna beslut kring sina investeringar. Lättläst och enkel bok som vi varmt rekommenderar!

3. Bli grymt rik på aktier

Anders Haskel är en svensk tungviktare inom aktiehandel och ekonomi med mer än 30 års erfarenhet. I sin bok Bli grymt på aktier – Så enkelt är det att bli miljonär lär Anders Haskel ut några enkla principer för aktieplaceringar där bland annat tålamod, långsintighet och noggrann analys lärs ut. Boken innehåller tydliga, enkla och konkreta exempel och är en bok som lämpar sig både för en nybörjare men också för en mer erfaren investerare.

Bästa aktieböckerna för erfarna investerare

Även lite mer erfarna investerare har nytta av att läsa och lära sig mer om investeringar i aktier och fonder. Vi har därför listat vilka vi anser vara dem bästa aktieböckerna för erfarna investerare i denna sektion.

1. One up on Wall Street

Peter Lynch är en cool aktienörd och en riktigt duktig investerare som var med och grundade den legendariska Fidelity Magellan-fonden 1977. I sin bok One up on Wall Street går Lynch bland annat genom hur man kan hitta nya aktiecase, hur du kan hitta en edge mot marknaden i din vardag och berättar också om hur han klassificerar olika företag utifrån ett antal olika typer. Peter Lynch myntade med denna klassiska bok också begreppen ”onebagger”, ”twobagger”, ”threebagger” osv, något som används som standard idag för att beskriva en akties historik. Helt klart en bok som är värd att läsa även för den erfarna investeraren.

2. The intelligent investor

The intelligent investor är en bok som är ökänd bland investerare världen över. Benjamin Graham myntade begreppet ”värdeinvestering”, en lite mer defensiv strategi som ska hjälpa till att skydda investeraren. Även om boken är något utdaterad ger den ändå en nyanserad bild på begreppet risk när det gäller investeringar på börsen och hur man kan skydda sina tillgångar genom olika strategier. Bland annat genom att dra ner på aktieexponering när det är dyrt och istället ombalansera i räntor och obligationer för att skydda portföljen.