10 anledningar att börja investera i aktier och fonder

Investerande ger avkastning
Investerande ger avkastning

Att spara och investera i aktier och fonder kan vara en självklarhet för den redan invigde. Är man totalt ny på området är det inte lika självklart om varför man ska ge sig in i aktie- och fondvärlden. Varför ska man riskera sina hårt förvärvade pengar på att investera på börsen genom aktier och fonder? Läs vår guide om 10 anledningar till att börja investera i aktier och fonder här på spargurun.se.

  1. Bra historisk avkastning. Stockholmsbörsen har historiskt i snitt givit ca 9% i avkastning per år från år 1870 till år 2019. År 2019 var reporäntan -0,25% medans börsen det året avkastade 34,97% (SIXRX).
  2. Skyddar mot inflation. Aktier och fonder ger relativt bra skydd för dina pengar mot inflation. Även om prishöjningar till följd av ökad inflation på kort sikt kan vara svåra att få igenom för vissa företag kan de flesta bolagen ändå höja sina priser som följd av en inflation. Därmed hänger priserna med nya värdet på kronan och likaså utdelningarna.
  3. Egen pengamaskin – det är fullt möjligt att skapa en sekundär inkomstkälla genom aktier och fonder. Vissa aktier betalar ut cash en eller flera gånger per år till sina aktieägare i form av utdelning. Detta kallas i finanstermer för direktavkastning och olika aktier har olika hög direktavkastning. Vissa aktier har 4-5% i direktavkastning (cash) medan andra har lite lägre runt 1-3 % istället. Det finns också bolag som inte delar ut några pengar alls. Men om man väljer bolag som brukar dela ut kan du skapa dig en egen liten ”pengamaskin” som genererar mer pengar ju mer du stoppar in. Så om du exempelvis har investerat 100 000 kr kan du t.ex. få ut 5 000 kr per år i utdelning om aktien har en direktavkastning på 5%. Förutsatt att aktien behåller eller höjer sin utdelning skulle du alltså kunna få ut minst 5 000kr per år, år in och år ut.
  4. Tjäna pengar medan du sover – Låt pengarna arbeta åt dig, till och med när du sover! När du väl har investerat pengar i aktier och fonder så kommer dessa sköta sig själva och du behöver inte göra något mer. Det sköter sig själv och du kan potentiellt tjäna pengar utan att behöva arbeta för det. Självklart gäller det att hålla koll på aktien eller fonden man har köpt och se till att ha lite koll på vad som händer med bolaget eller de underliggande aktierna. Ju mer tid man kan lägga på lära sig om bolagen och aktiemarknaden desto större potential har man till att göra en bra affär.
  5. Roligt och lärorikt – Att lära sig mer om alla olika företag som finns på marknaden inom olika branscher är både roligt och lärorikt. Man får mer koll på vad som händer inom näringslivet men också inom samhället vilket gör att man också blir lite mer allmänbildad på köpet. Det kommer också hela tiden nya företag med spännande idéer som man kan analysera och fundera kring.
  6. Den magiska ränta på ränta-effekten – Albert Einstein lär ha sagt att ränta-på-ränta effekten är världens åttonde underverk. Om du hade startat med 10 000 kr och sedan sparat 1000 kr i 25 år och dina aktier hade gått 9% plus varje år så hade du efter 25 år haft 1 584 351 kr (!) räknat med nuvarande ISK-beskattning (2020 års schablonskatt). Du hade alltså efter 25 år varit miljonär. Självklart går börsen inte alltid uppåt och vissa år går det neråt men i snitt har Stockholmsbörsen haft en avkastning på  9%.
  7. Behöver inte vara ett geni för att kunna investera – Det finns idag ett antal fonder och även aktier (investmentbolag) som lämpar sig väl till den juniora eller investerar-amatören. Alltifrån index-fonder till investmentbolag som t.ex. Investor eller Industrivärden. Det finns även andra typer av fonder med olika inriktningar och som har duktiga förvaltare som man kan välja om man känner att man inte har tiden att själv analysera några aktier själv. Idag finns det också nya tjänster som genom smarta algoritmer kan sköta aktieinvesteringar helt automatiskt åt dig som till exempel SigmaStocks.
  8. Lätt att komma igång – Som svensk har du flera alternativ när det gäller att öppna ett konto för att handla aktier och fonder med. Det finns vanligt värdedepå-konto, ett s.k. ISK-konto (Investerarsparkonto) eller en kapitalförsäkring. Den kontotyp som vi här på Spargurun.se rekommenderar är ISK-kontot då det är enklast att hantera och beskattningen sköter sig självt. När det gäller vilken bank man skall välja så finns det idag nätmäklare som har gjort hela processen väldigt smidig. Avanza är ett sådant exempel men också Nordnet är smidiga att öppna konto hos. När du väl har öppnat ett konto så är det bara att börja handla aktier och fonder.
  9. Bra och enkla investeringsalternativ – Den svenska staten har gjort det enkelt för oss i Sverige att investera i aktier och fonder eftersom man helt enkelt vill göra det enkelt för folk att skaffa en bra ekonomi. Du kan öppna antingen en värdepappersdepå, ett ISK-konto eller en kapitalförsäkring (ett s.k. KF-konto). Den enklaste och smidigaste kontotypen är ISK-kontot som beskattas ”automatiskt” genom att det varje år dras en schablon-skatt baserad på ett antal faktorer kopplade till värdet på ditt ISK-konto per kvartal och hur många insättningar du haft. Du kan läsa mer på Skatteverkets hemsida.
  10. Pensionsförsäkring Ju tidigare du börjar spara i aktier och fonder desto större chans har du att ha ett rejält kapital när det är dags att gå i pension. Ett rejält kapital tillsammans med den allmänna pensionen gör att du får en bra ekonomi även på ålderns höst och förhoppningsvis leda till bättre möjligheter för en bättre pension. Många pensionärer idag vaknar upp några år innan de går i pension och inser att deras inkomst kommer att halveras eller ännu värre. Det är därför viktigt att man tänker på att ha sin egen pensionsförsäkring i form av ett sparande vid sidan av som man kan använda för att komplettera den allmänna pensionen.

Öppna ett konto

Den vanligaste typen av konto för att handla med aktier och fonder är ett så kallat ISK, investeringssparkonto. Detta är också den mest fördelaktiga kontotypen skattemässigt i nuläget. Hos både Avanza och Nordnet kan du öppna ett ISK och handla courtagefritt (gratis transaktionsavgift) upp till 50 000kr.

Sätt in pengar

När du väl har öppnat ditt aktiekonto så är det dags att sätta in pengar. Hos både Avanza och Nordnet kan du sätta in pengar via Swish eller genom Trustly vilket gör att dina pengar hamnar på ditt aktiekonto inom loppet av några minuter.

Swish logo

Börja handla aktier och fonder

Nu har du både ett konto och pengar att köpa aktier och fonder för. Självklart kan du både köpa och sälja aktier och fonder. Både Nordnet och Avanza har också mobilappar för iPhone och Android vilket kan vara ett smidigt sätt att handla på.
Välkommen till börsen!

Check mark