Bästa aktierna för nybörjare 2021 – Aktietips för dig som vill köpa idag

Vi vill först och främst välkomna dig som precis har fått upp intresset för aktier. Du har nu påbörjat din resa inom den spännande aktievärlden. Aktier som en hobby och intresse är mycket givande och väldigt allmänbildande. Att lära sig och följa olika företagstrender gör att man också indirekt följer trender i samhället vilket ger en helt annan insyn i hur saker och ting fungerar. Det kan vara lite smått överväldigande att veta vart man ska börja i början av sin aktieresa och vilka aktier är bra för nybörjaren. Vi har därför tagit fram denna guide där vi listar de bästa aktierna för nybörjare 2021 samt ger dig aktietips och råd.

Bästa aktierna 2021

Innan vi går in på vilka bästa aktierna för nybörjare är så kan vi för nöjets skull titta på de som gått bäst hittills i år. Listan skall ses mer som ”inspiration” och inte några råd eller tips för nybörjaren. Många av aktierna är högriskaktier.

Nedan hittar du alltså topp 20 aktierna bästa aktierna 2021 hittills. Listan rankar aktierna efter hur hög avkastning aktien har haft hittills år 2021. Aktien måste ha haft ett  börsvärde på minst 1 miljard SEK. Listan har aktier från Large Cap, Mid Cap och Small Cap.

Stockholmsbörsen har historiskt avkastat i snitt mellan 9-11 % per år och att år efter år ha en avkastning på 15-20 % är VÄLDIGT BRA. Detta är bra att ha i bakhuvudet när man läser om vilka aktier som haft bäst avkastning, speciellt när de gått över hundra procent.

Informationen uppdaterades senast den 2021-06-14.

Aktie% i årSenaste kurs
Oscar Properties Holding PREFB236,36370,00
Xbrane Biopharma132,62174,00
Green Landscaping Group129,8592,40
International Petroleum Corp.118,4339,82
Stockwik Förvaltning104,7183,00
Elos Medtech B101,85 218,00
XANO Industri B98,46257,00
EnQuest PLC88,852,47
Evolution89,271580,00
Fingerprint Cards B88,7432,86
Ratos A88,5172,20
New Wave B86,06 101,40
Surgical Science Sweden80,75169,00
Bilia A80,47183,00
Kindred Group80,24145,20
TF Bank79,95156,20
Awardit77,8165,00
PiezoMotor Uppsala76,4352,40
CELLINK B74,58409,40
NOTE73,83103,60

Bästa svenska aktierna de senaste 5 åren

För att ytterliggare inspirera och visa hur bra det kan gå när man lyckats pricka en så kallad ”aktieraket” så vill vi visa en topp 5 lista på de aktier som gått bäst de senaste 5 åren (tillsammans med vilken avkastning de hade).

Informationen uppdaterades senast den 2021-06-14.

Evolution - har stigit 3042 %

Evolution (tidigare Evolution Gaming) är en spelleverantör av Live Casino-spel och slotspel. Företaget har livespel som t.ex. Lightning Roulette, Blackjack och Baccarat. Aktien har gått som en raket på börsen senaste åren. Bolaget är också en väldigt populär aktie bland Avanzas kunder, med i skrivande stund över 81 000 aktieägare hos Avanza.

Sinch - har stigit 2248 %

Sinch är ett teknikbolag som erbjuder molntjänster inom kommunikation med hjälp av SMS, röstapplikationer och video. I praktiken handlar detta om t.ex. sms-utskick för verifiering eller reklam. Sinch har uvecklat ett API som är enkelt för företag att använda vid t.ex. onboarding och att skicka ut erbjudanden till sina kunder. Sinch har varit en riktig tillväxtaktie och stigit mer än 2000 % senaste 5 åren.

G5 Entertainment - har stigit 1553 %

G5 Entertainment är ett företag som sysslar med spelutveckling. Företaget är både en utvecklare och förläggare av spel för iOS, Android, Windows, Mac OS och Kindle Fire. Företaget står bakom spel som Jewels of EGYPT, Mahjong Journey, Sherlock, Homicide Squad och mer! G5 Enertainment har stigit över 1500 % senaste fem åren.

Stillfront Group - har stigit 1320 %

Stillfront group är precis som G5 Entertainment en spelutvecklare och spelförläggare. Företaget har också varit lite av en förvärvsmaskin och äger nu t.ex. Goodgame Studios, Kixeye och Storm8. Några av företagets spel är Battle pirates, BitLife, Big Farm: Mobile Harvest, Call of War, Hollywood Story och Unravel Two. Aktien har stigit mer än 1300 % senaste fem åren.

Bactiguard Holding - har stigit 1201 %

Bactiguard Holding är ett medicinteknik företag. Företaget utvecklar katetrar som är infektionshämmande för luft, urin- och blodvägar. Företagets produkter minskar risken för bakterier och infektioner. Deras produkter används bland annat på intensivvårdskavdelningar med svårt sjuka patienter. Bolagets aktie har stigit mer än 1200 % senaste fem åren.

Bästa svenska aktierna för nybörjaren

Även om det kan vara frestande att försöka hitta nästa kursraket som nybörjare är det ingenting som vi här på Spargurun rekommenderar. Vid investeringar i aktier är det viktigt, speciellt i början, med riskspridning och att inte lägga alla ägg i samma korg. Om du skulle ha fel om en aktie och du har en diversifierad portfölj (finare ord för många aktier) så drabbar det inte dig lika hårt som att du skulle gå ”all in” på en aktie. Det du och andra investerare vill är att undvika risk så mycket som det går. Därför tycker vi att nybörjare borde investera huvudsakligen i investmentbolag som grund. Anledningen till att vi rekommenderar investmentbolag är för att ett investmentbolag fungerar i princip som en fond som investerar i andra aktier. Så när du köper en investmentsbolagaktie får du automatiskt riskspridning på köpet. Investmentbolagen som grupp har också historiskt gått bättre än index. Om du vill veta mer om investmentbolagen kan du läsa det på vår investmentbolagssida

När man väl investerat i några investmentbolag kan man krydda sin portfölj med något annat innehav som man tycker verkar lovande baserat på sin egen analys. I takt på med att du får mer erfarenhet och kunskaper kan du på lite längre sikt minska antalet investmentbolag och istället investera i egna valda placeringar. 

Vi kommer nu att lista några av de investmentbolag som vi tycker är bra. Kom ihåg att alltid göra din egen analys.

Kinnevik

Kinnevik logo

Kinnevik är bland Sveriges mest kända investmentbolag och grundades av bland annat familjen Stenbeck år 1936. Kinnevik äger idag aktier i ett 30-tal företag och är verksamma i Norden, USA och andra marknader. Exempel på företag är Zalando, Tele2, budbee och Global Fashion Group. Ett köp i Kinnevik ger dig exponering mot bland annat e-handel, underhållning, kommunikation, marknadsplatser och finansiella tjänster.

Kinnevik A-aktien har de senaste 5 åren (1/1 2016 – 26/6 2021) haft en totalavkastning på 260 % medan OMXS30GI har avkastat ca 90 %.

Latour

Latour logo

Latour grundades 1987 och är ett investmentbolag som ägs av familjen Douglas. Bolaget har sedan start ägts av samma familj vilka är långsiktiga ägare vilket är ett stort plus. Fokuset ligger på att investera i små- och medelstora bolag genom ett aktivt ägande. Ett köp i Latour ger en exponering mot bland annat industri och tillverkningsindustri. Latour har aktier i företag som t.ex. Assa Abloy, Sweco, Swegon, Tomra Systems, Hultafors Group och Securitas. Latour äger aktier i både noterade och onoterade aktier (privat ägda företag) vilket ger liten skyddsgrav mot börsens svängningar. Det onoterade innehavet kan också vara anledningen till att Latours aktiepris ofta har en premie (aktiepriset är över substansvärdet). 

Latour har historiskt sett haft en fantastisk avkastning, sedan börsintroduktionen 1987 har Latours aktie avkastat 61 295 %!

Investor

Investor logo

Investor är ett av Sveriges mest kända och absolut största investmentbolag. I skrivande stund är Investor värt nästan 600 miljarder SEK. Detta gör det ett av Stockholmsbörsens största företag. Bolaget grundandes 1917 av den numera välkända familjen Wallenberg. Familjen är en långsiktig ägare vilket ger stabilitet och ett mer långsiktigt tänk i hur man driver företaget.

Som aktieägare i Investor får man en god riskspridning mot olika företag inom svensk industri som t.ex. telekom, elektronik, medicin- och fordonsindustri. Investor äger aktier i företag som Atlas Copco, ABB, Astra Zeneca, SEB, SAAB, Ericsson och Electrolux.

Senaste 20 åren har Investors aktie haft en total avkastning (aktiekurs + utdelningar) på 1 001 % medan SIX Return Index gett en avkastning på 657,7 %. Investor har alltså överavkastat index med ca 350 %.

Creades

Creades logo

Detta fina investmentbolag drivs och ägs av Sven Hagströmer och är i nuläget värt ca 13 miljarder SEK. Creades är aktiva förvaltare av bolagen de är delägare i och även långsiktiga ägare. De är specialiserade på små- och medelstora företag och har bolag som Avanza, StickApp, Inet, Apotea, Instabox och Tink i sin portfölj. Creades har både noterade och onoterade innehav i sin portfölj, där de noterade utgör 70-75 % av portföljen. Fördelen med onoterade bolag är att de är lite svårare att värdera och kan därför ge en hög avkastning när de väl noteras på börsen.

Med Creades i din portfölj får du exponering mot ett antal spännande svenska små- och medelstora företag samt även nätmäklaren Avanza som i nuläget utgör 47 % av portföljen.

Aktien har sedan 29 februari 2012 fram till den 23 juni 2021 avkastat 663 % (exklusive utdelning), jämfört med OMXS30GI index som avkastade drygt 188 % under samma period.

Industrivärden

Industrivärden logo

Industrivärden är ett annat klassiskt svenskt investmentbolag som startades år 1944 av Handelsbanken. Detta som en effekt av en lagstiftning som gjorde att banker fick ha ett begränsat ägande i aktier. Industrivärden är, precis som många andra investmentbolag, en långsiktig och aktiv ägare av sina innehav.

Hos Industrivärden får du exponering mot bland annat industriutrustning, konsumentprodukter, kommersiella fordon och bank. I portföljen hittar du Volvo, Sandvik, Essity, Handelsbanken, SCA, Ericsson och Skanska.

Industrivärden aktien har senaste 5 åren (26/6 2016 – 26/6 2021) avkastat drygt 126 % medan OMXS30GI avkastat drygt 95 % under samma period.

Svolder

Svolder AB logo

Svolder grundades 1993 och är ett svenskt investmentbolag. Svolders fokusområde är små- och medelstora företag i norden. Svolders mål är att skapa en totalavkastning för sina ägare som är högre än småbolagsindexet CSRX. Bolagen som Svolder investerar i skall ha en långsiktig tillväxtpotential, etablerade affärsmodeller, utdelningskapacitet och vara värderade till mindre än 20 miljarder SEK. Svolder har en systematiskt och specialiserad analys- och urvalsprocess som gör att de kan hitta intressanta bolag att investera i.

En investering i Svolder ger dig som aktieägare exponering mot nordiska små- och medelstora bolag. Svolder äger i skrivande stund aktier i bland annat Troax, Nordic Waterproofing, Garo, New Wave Group XANO Industries, FM Mattsson Mora, Elanders och Elos Medtech.

Svolders aktie har de senaste fem åren (26/6 2016 – 26/6 2021) avkastat 245 % medan OMXS30GI avkastat drygt 95 % under samma tid.

Tips för nybörjaren

I denna del går vi igenom viktiga tips och råd för nybörjaren inom aktie- och fondhandel.

Spara månadsvis och automatiskt

Genom att månadsspara i aktier och fonder får du ett bra snittpris över tid och köper både i nedgång och uppgång. Något som vi starkt rekommenderar är att sätta upp ett månadssparande hos sin bank så att pengarna dras till ditt aktiekonto samma dag som du får din lön. På detta vis märker du knappt att du sparar. Att sätta upp ett automatiskt månadssparande är supersmidigt hos båda nätmäklarna Avanza och Nordnet. Hos Avanza kan du exempelvis också välja vilka fonder som skall köpas varje månad för pengarna som dras från ditt konto. På detta vis kan du automatisera månadssparande helt och hållet.

Sprid riskerna

Som nybörjare gäller det att ha en god riskspridning så att en felinvestering inte sänker hela portföljen. Detta kan såklart vara en bra läxa att lära sig själv men vi tycker att man istället bör lära sig av andras misstag och sprida sina risker. Exempelvis skulle man kunna låta 80-90 % av portföljen i början bestå av investmentbolag och breda indexfonder och sedan köpa egna intressanta bolag för övriga 10-20 % av ditt kapital. Om du är ute efter att bara investera i enskilda aktier så rekommenderas ofta 10-15 olika bolag i 5-6 olika branscher.

Försök inte tajma aktieköpen

Hur börsen går imorgon, om en vecka eller om en månad är det ingen som vet. Det man historiskt kan se när man tittar tillbaka på historiken är att börsen över tid har utvecklats uppåt och i positiv riktning. Att försöka tajma sina aktieköp för att man ”tror” att börsen kommer gå ner nästa vecka är inget vi rekommenderar att göra, speciellt i början. Risken är att du istället missar en veckas uppgång som du sedan inte kan ta igen. Om du hittat en intressant aktie att köpa, slå till och köp sen mer om det skulle gå ner istället. På det sättet är du med på resan och samtidigt köper du extra när det är ”rea” på börsen. Detta förutsätter givetvis att du gjort en analys av bolaget och att du tror på att bolaget kommer fortsätta leverera framöver.

Gå med i aktiespararna

Som nybörjare rekommenderar vi starkt att man går med i aktiespararna, världens största medlemsorganisation för människor som är intresserade av aktier och fonder. Aktiespararna har idag ca 70 000 medlemmar som får ta del av oberoende kunskaper inom aktie- och fondsparande samt vägledning. Detta är särskilt intressant i början som aktiesparare och genom aktiespararnas tidning ”Aktiespararen” kan man lära sig mycket nyttigt om börsen, aktier och fonder.

Frågor och svar om aktier

I denna sektionen kommer vi svara på vanliga frågor och svar gällande aktiehandel för nybörjare. Inga frågor är dumma frågor och alla är vi nybörjare i början.

Hur mycket kan jag förvänta mig i avkastning per år från aktier?

Det finns ingen ”garanterad” avkastning och det är omöjligt att sia om framtiden. Det man kan göra är att titta tillbaka på hur Stockholmsbörsen har gått historiskt. Mellan år 1870 och 2019 var den genomsnittliga avkastningen på Stockholmsbörsen ca 9 %. Detta kan låta lite men tack vare ränta-på-ränta effekten blir det en snöbollseffekt med tiden. Börsen är dock volatil och vissa år kanske börsen är uppe +40 % för att året efter sluta på -30 %. Det är därför det är viktigt att vara långsiktig på börsen och köpa aktier även när det gått ner. Även enskilda aktier kan gå plus ena året och ner andra året.

Vart kan jag köpa och sälja aktier?

Du köper och säljer aktier hos en så kallad nätmäklare som Nordnet och Avanza. Eller så kan du köpa och sälja aktier via din vanliga bank som exempelvis Nordea, SEB och Swedbank. Vi rekommenderar dock någon av nätmäklarna då dessa har mycket bättre och modernare gränssnitt, låga priser och bättre funktioner på webben och i sina appar.

Hur deklarerar jag aktier?

Deklarationen av aktieköp skall ske hos Skatteverket. Om du väljer ett Investeringssparkonto eller en Kapitalförsäkring sker detta automatiskt genom din bank. Om du istället väljer att använda en så kallad värdedepå, så måste du deklarera din köp- och sälj transaktioner varje år när du deklarerar. Detta gör du genom att fylla K4-blanketten. Avanza har en bra guide för detta.

Hur många olika aktier borde jag äga?

Detta är en fråga med många svar. Vårt svar på denna fråga är att det beror på hur mycket erfarenhet och hur mycket tid du vill lägga på ditt sparande. Det finns också olika skolor inom investeringskretsar kring hur många aktier man bör ha. Vissa tycker att det är bättre att ha färre då man kan fokusera mer på bolaget. De flesta tycker dock att man ska ha fler aktier för att sprida riskerna mer.

För nybörjare rekommenderar vi att ha minst 10 olika aktier och det skall då vara stora och stabila bolag (large cap) som t.ex. Atlas Copco, Astra Zeneca, Volvo, Evolution osv. Alternativt kan man äga ett antal investmentbolag, säg 5 st. I takt med att du som nybörjare får mer erfarenhet kan du köpa bolag från de mindre listorna som small cap och mid cap.

Hur ofta borde jag köpa aktier?

För nybörjaren rekommenderar vi att månadsspara i aktier och fonder. Samma dag som lönen kommer kan man överföra minst 10 % av nettolönen till sparkontot och investera dessa. Detta är ett bra sätt spara på då du ibland kommer köpa när aktien har gått ner i pris och ibland när den är lite dyrare. Det är också en mekanisk och passiv investeringsform som passar många. På lång sikt har trenden historiskt sätt gått upp över tid för aktier. 

För den som vill vara lite mer aktiv kan det vara bra att hålla en liten ”krigskassa”, säg 5-10% i cash, redo för att köpa in sig ytterligare vid nedgångar. På detta vis kan du en liten ”turbo” på sparkapitalet. Detta kräver dock att du håller lite mer koll på hur börsen och marknaden går.

I takt med att du få mer erfarenhet och blir en mer senior investerare kan du utifrån egna aktieanalyser göra större enskilda köp när du anser att en aktie är köpvärd. Detta är dock en mer aktiv investeringsstil som inte passar eller intresserar alla.

Hur mycket kostar det att köpa aktier?

När du köper och säljer aktier betalar du en liten avgift till din bank, denna avgift kallas för ”courtage”. Courtaget är olika beroende på vilken bank du har ditt sparande hos. Nätmäklarna Avanza och Nordnet erbjuder gratis courtage i början tills du nåt ett visst maxtak där vanliga courtage-priser börjar gälla. Sedan kan du välja vilken courtage-klass du vill ha beroende på hur stora köp du gör. Om du hos Nordnet till exempel gör aktieköp på under 5000 kr per köp så kan du till exempel välja Courtageklassen ”Mini” där du då får ett courtage på 0,25 % och minst 1 krona.

Vad är utdelning?

Vissa företag på börsen delar varje ut en del, eller allt, från sin vinst till sina aktieägare. Detta brukar i snitt vara mellan 1 – 4 % av aktiens pris. Varje företag informerar sina aktieägare på vilket datum aktieutdelningen skall ske och sedan får du detta i cash på ditt aktiekonto den dagen. Svenska företag brukar oftast dela ut på våren. Amerikanska företag brukar dela ut varje kvartal och det finns t.o.m. företag som delar ut varje månad som t.ex. det amerikanska fastighetsbolaget Realty Income.

Det finns en hel skola kring att investera i företag som delar ut pengar, dessa brukar kallas utdelningsinvesterare. Dessa vill maximera utdelningen i deras portföljer genom att investera i företag som har en hög utdelning. Helst också att utdelningen ökar från år till år.

Friskrivning