Genom att använda Tessins crowdfunding plattform kan du direktinvestera i olika fastighetsprojekt. På detta sätt kan du få exponering mot en niche inom investeringar som endast nätverk av privata investerare med kontakter kunde få tidigare. Avkastningen hos Tessin har historiskt i genomsnitt varit 8,4 %, och är ett bra komplement till ett sparande på börsen. Vi kommer i denna recension att gå igenom varför du bör fundera på att investera i Tessin, hur det fungerar, risker, avkastning, avgifter, beskattning och mer!
Denna text innehåller samarbetslänkar till Tessin.
Varför ska du investera genom Tessin?
Tessin har en plattform som kopplar ihop fastighetsprojekt med investerare. Genom att utnyttja crowdfunding och sina tiotusentals användare kan Tessin erbjuda lån till olika fastighetsprojekt. Du som investerare lånar alltså ut dina pengar genom Tessins plattform och du får sedan avkastning på din investering genom räntan på lånet. Den historiska genomsnittliga avkastningen hos Tessin har varit 8,4 % vilket slår de flesta sparkontona idag hos storbanker där du får nollränta eller nära nollränta.
Komplement till ett sparande på börsen
Genom Tessin kan du investera direkt i olika fastighetsprojekt. När du investerar så lånar du ut dina pengar till fastighetsprojektet och får sedan tillbaka dina pengar plus räntan för lånet. Jämfört med börsen så är detta en mer stabil form av avkastning. Beroende på vilket projekt det är så får du tillbaka pengarna i takt med att lånet amorteras av eller när lånet är helt avbetalt. Det finns självklart en risk för att lånet inte betalas av och det gäller att läsa på ordentligt och göra en riskanalys innan man investerar i ett fastighetsprojekt. Tessin har hittills hjälpt till med att hitta finansiering till mer än 130 projekt. Inför varje projekt träffar Tessin projektägarna direkt, tittar på finansiering, kalkyler, säkerheter, panter och gör även bakgrundskontroller av projektägarna. Allt för att hjälpa investerarna med att ta ett korrekt beslut.
Automatiserat och smidigt
När du valt ett eller flera fastighetsprojekt att investera i, är det bara att låta Tessin och projektägarna göra sitt jobb och luta sig tillbaka. Allteftersom projektet fortlöper och till slut går i mål får du din avkastning som ett brev på posten. Väldigt smidigt att investera och även följa de projekt man investerat i.
Tillgång till tidigare oåtkomliga fastighetsprojekt
Genom Tessins plattform kommer man numera åt en del av fastighetsprojekten som tidigare endast fanns tillgängliga för privata nätverk av investerare. Detta gör att du nu har chansen att gå in och investera i dessa fastighetsprojekt. Tessin har gjort det enkelt att hitta vilka projekt som finns och det finns också detaljerad information kring varje så att du kan ta ett så bra beslut som möjligt vid en eventuell investering.
Så fungerar det att investera i fastigheter med Tessin
Så hur fungerar Tessin och hur går det till i praktiken?
Utforska
Första steget hos Tessin handlar om att leta upp intressanta fastighetsprojekt att investera. Gränssnittet är rent och snyggt och lättanvänt. Det finns en lista på aktuella projekt som du kan filtrera på ett antal kriterier som till exempel Fastighetstyp (bostadsrätter, familjehus, förvaltning osv) och land (Sverige eller Finland i skrivande stund).
Investera
När du valt ett projekt att investera i är det dags att faktiskt göra en insättning och investera i det valda projektet. Det görs genom att reservera andelar i projektet och är inte bindande. När din reservation av andelar i projektet gått igenom så skickar normalt fastighetsutvecklaren (den som driver fastighetsprojektet) ut mer material kring projektet via e-post. Några dagar efter att du fått materialet får du ett erbjudande om att investera i projektet genom att signera ett skuldebrev. Signeringen sker via BankID och därefter får du som investerare en betalningsinstruktion om vart kapitalet ska överföras.
Minsta investering i enskilda fastighetsprojekt är ofta 20 000 – 50 000 kr. Detta är mycket lägre än om du hade finansierat ett helt fastighetsprojekt själv.
Du kan investera både som privatperson men också via ditt eget bolag.
Sprid risken – investera i en låneportfölj
Om du inte vill direktinvestera i ett enskilt fastighetsprojekt kan du istället sprida risken och investera i en låneportfölj som Tessin har satt ihop. En låneportfölj består av ett flertal lån till olika fastighetsprojekt som förmedlats via Tessins plattform. Detta kräver inte heller lika hög investering, utan gränsen går ofta vid 10 000 kr som lägsta insats.
Följ
Efter att du har investerat i ett fastighetsprojekt så kan du följa detta på Tessins webbplats. Informationen uppdateras löpande i takt med att projektet fortskrider.
Avkastning
Du får avkastning på dina investeringar när fastighetsutvecklaren betalar av lånet med tillhörande ränta till Tessin. Exakt när återbetalningen sker varierar från projekt till projekt, detta står i skuldebrevet mellan dig och fastighetsutvecklaren.
Den historiska genomsnittliga avkastningen hos Tessin är 8,4 %. Den förväntade avkastningen är mellan 7 – 13 %.
Kom ihåg att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning.
Risker med att investera genom Tessin
Att investera med hjälp av Tessin är inte riskfritt och riskerna med varje projekt måste därför tas på största allvar. Även om Tessin är noga med att välja ut vilka fastighetsprojekt som tillåts på plattformen kan det inträffa oväntade händelser med olika projekt. Detta kan leda till att återbetalningar blir försenade eller i värsta fall inte alls händer. Det är därför viktigt att du som investerare gör din egen research kring varje fastighetsprojekt du är intresserad av för att minimera risken.
Följande punkter kan vara bra att fundera kring inför ett investeringsbeslut:
- Bestäm din risknivå
- På vilket läge skall fastigheten byggas?
- Hur stor är risken att lägenheterna inte säljs eller hyrs ut?
- Finansiella risker med projektet som t.ex. förändrade driftkostnader som t.ex. uppvärmning, vatten, el, fastighetsskatt osv
- Bygg- och tillståndsrisker. Ett projekt kan drabbas av att ett bygglov inte godkänns av kommunen eller att byggnationen får oväntade problem och blir därmed dyrare.
Tessin har en jättebra sida på sin webbplats där riskerna med att investera i fastighetsprojekt beskrivs väldigt bra.
Tessin och skatter - så funkar det
Precis som med andra kapitalintäkter som till exempel aktieutdelningar eller ränteintäkter från ett vanligt sparkonto skall också avkastningen hos Tessin beskattas. Skatten skiljer sig beroende på om du investerar som privatperson eller via ett ett aktiebolag.
Privatperson
När du får betalt av Tessin efter att ditt fastighetsprojekt är färdigt får du tillbaka dina pengar och ränta. Du skattar på ränte-delen och den skatten är 30 %. Du deklarerar det som en ränteinkomst i skattedeklarationen.
Aktiebolag
Om du har investerat pengar via ditt aktiebolag ska du också skatta på ränte-delen av återbetalningen. Denna skatt räknas som avkastning på ränta och ligger på 22 % för aktiebolag.
Avgifter
Att registrera sig och ha ett konto hos Tessin är gratis för dig som användare. Tessin tar heller inte ut några avgifter när du investerar. Alltså varken courtageavgifter eller förvaltningsavgifter tas av dig som investerare. Det Tessin tjänar på är att de tar ut en avgift av det bolag eller projektägare som är låntagare.
Omdöme Tessin
- Riktigt bra snittavkastning, med ett genomsnitt på runt 8,4 % per år
- Investera direkt i olika fastighetsprojekt utan mellanhänder
- Enkel och lättanvänd webbplats
- Smidig och enkel uppföljningsprocess
- Låneportföljer sprider risken - bra alternativ
- Innovativ crowdfunding för fastighetsprojekt
- Ingen statlig insättningsgaranti eller investerarskydd.
- Du måste skatta 30% på avkastningen du fått hos Tessin om du är en privatperson.
- Fastighetsprojekten kräver analys och kunskaper kring fastigheter. Alla har inte tiden för att göra egen research.
- Fastighetsprojekt kan vara högriskprojekt som är svåra att bedöma för nybörjare.
- Höga minimibelopp, minst 10 000 SEK
Tessin är en innovativ tjänst som erbjuder crowdfunding till fastighetsprojekt. För investerare erbjuder Tessin en hög avkastning och är ett bra komplement till ett sparande på börsen. Precis som med börsen och aktier som har varierande risknivå är det samma sak med Tessins olika fastighetsprojekt. Det gäller att ta bedöma risken i varje enskilt projekt och bestämma sig för om man vill investera eller inte. Här tycker vi att Tessin varit påhittiga och kommit på produkten ”låneportfölj” som består av flera fastighetsprojekt och där du får större riskspridning som investerare.
Tjänsten har en enkel och lättanvänd hemsida där det är enkelt att leta efter projekt och läsa mer om dessa.
Nackdelen som vi ser med Tessin är att det saknas investerarskydd såsom till exempel statlig insättningsgaranti. Här hade vi gärna sett någon form av försäkringskoncept eller försäkringsfond som kan gå in och täcka upp för eventuella förluster. En annan nackdel är att tjänsten kräver att investeraren gör sin hemläxa och gör sin egen research och analys innan en investering. Det är inte alla som har tiden som krävs för att göra en bra analys och i dom fallen är det kanske bättre att köpa till exempel en fond med exponering mot fastighetsbolag istället. Det är också relativt höga minimibelopp för att investera genom Tessin. Enskilda fastighetsprojekt brukar börja på minst 20 000 kr medan låneportföljerna ofta kräver minst 10 000 kr.
Sammanfattningsvis tycker vi att Tessin är en bra plattform för den investerare som är intresserade av och har tiden som krävs för fastighetsprojekt. Tessin ger gemene man och kvinna en unik möjlighet att gå in med kapital i fastighetsprojekt som tidigare var otillgängliga. Den genomsnittliga avkastningen har varit hög; 8,4 %. Jämfört med ett bankkonto där räntan är noll eller nära noll kan du faktiskt få lite mer rimlig avkastning hos Tessin.
Om företaget bakom Tessin
Tessin Nordic AB grundades av Jonas Björkman, Erik Nordin och Niels Bosma år 2014. Problemet de ville lösa var att koppla ihop kapital med fastighetsprojekt. Detta då många fastighetsprojekt inte blev av på grund av bristande kapital. Därför startade gänget Sveriges första crowdfunding-tjänst för fastighetsprojekt.
Tessin Nordic AB
Org nummer: 556965-9187
Adress: Olof Palmes gata 31, 111 22 Stockholm
Telefon: 08 – 410 560 70
E-post: [email protected]
Kundtjänst: Nås via telefon på vardagar mellan 9:30 – 12:00. Kan också nås på mail och Tessin har som mål att svara inom 24 timmar.
Friskrivning
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Målet med denna guide är att ge mer information kring tjänsten Tessin erbjuder och vi tar inte ansvar för vilka investeringar som görs hos Tessin. Varje investerare måste göra sin egen analys och riskbedömning för varje fastighetsprojekt hos Tessin.