Topp 5 bästa svenska aktiepoddarna 2021

I Sverige finns det idag ett antal olika aktie- och ekonomi-poddar att lyssna på. Det som en gång började med Sparpodden, i form av duon Gunther Mårder och Jan Dinkelspiel, och Börspodden med duon John Skogman och Johan Isaksson har nu resulterat i en flod av olika ekonomi-poddar. För den den aktie-intresserade är urvalet idag mycket större och bredare än vad som fanns för 6-7 år sedan. I detta hav av poddar kan det därför vara svårt att veta vart man ska börja, speciellt som nybörjare och det är därför vi har tagit fram denna lista med topp 5 bästa svenska aktiepoddarna. 

1. Sparpodden

Sparpodden
Sparpodden

Sparpodden med den ökända intromusiken ”pengar, pengar, pengar.” är numera en klassiker. Podden startades av den kända extremsnåle och då sparekonomen Gunther Mårder och Nordnet-arvtagaren Jan Dinkelspiel år 2013. Det är en bra nybörjarepodd med tips för aktiehandel, fastighetsköp och andra ekonomitips. Podden blir bäst om man lyssnar på den från början till slut, speciellt som nybörjare.

Efter att Gunther Mårder hoppade av som sparekonom för Nordnet och Jan Dinkelspiel också lämnade Nordnet för nya äventyr togs podden över av nya programledare. Numera är det Nordnets investeringscoach Alexander Gustafsson som driver podden.

Lyssna på sparpodden här.

2. Market makers podd

Market Makers podden
Market Makers podden

Market Makers podden med Niklas Aldén och Fabian Franzén tycker vi hamnar på en välförtjänt andra plats när det gäller Sveriges bästa aktiepoddar. Niklas och Fabian ligger konstant i framkant när det gäller makrotrender, olika case och spaningar på börsen. Duon har en skön jargong och olika aktie- och finans-begrepp förklaras ofta på ett väldigt pedagogiskt sätt. I Market Makers kommer du få höra om alltifrån spelbolag som Embracer och Evolution, E-hälsa, Spacar till senaste trenderna inom kryptovalutor. Podden startades år 2017 och har sedan dess fått ca 200 avsnitt. Vi rekommenderar att man precis som med Sparpodden lyssnar från början men förstår samtidigt om man inte kan hålla sig borta från nyare avsnitt om till exempel kryptovalutor och fastigheter.

Lyssna på Market Makers-podden här.

3. Börspodden

börspodden
Börspodden

Börspoodden är en av Sveriges äldsta aktiepoddar och startades precis som Sparpodden år 2013. Den drivs av John Skogman och Johan Isaksson, både numera kända svenska traders. Johan Isaksson, är enligt John Skogman själv, en av Sveriges vassaste aktieanalytiker. John Skogman är en trader till vardags och är den mer humoristiska sidan av podden. I börspodden snackas det allmänt om börsen, företagsrapporter och ibland också intervjuer med företagare och folk från finansbranschen.

Lyssna på Börspodden här.

4. Investeraren

Investeraren podd
Investeraren podd

Investeraren är en podcast som drivs av Niklas Andersson och målet med podden är att inspirera och motivera kring sparande och ekonomi. Niklas Andersson jobbar till vardags på Avanza som sparekonom. På fritiden driver han bland annat Investeraren-podden. I podden pratas det aktier, fonder, sparande, börsen, privatekonomi och pension. Niklas, gör precis som andra aktiepoddar, också längre intervjuer med olika företag och kända investerare. Helt klart en podd värd att lyssna på för att bli en bättre investerare!

Lyssna på Investeraren här.

5. Avanzapodden

Avanzapodden
Avanzapodden

Avanzapodden är ett initiativ från Avanza där Niklas Andersson och Johanna Kull pratar privatekonomi och börs. Det är en rolig duo att lyssna på och denna podd lämpar sig bra för nybörjaren då olika termer och koncept förklaras på ett pedagogiskt sätt. Sparande i aktier och fonder kan vara en djungel för många juniora investerare och i Avanzapodden ger Johanna och Niklas sina bästa tips för att navigera i den.

Lyssna på Avanzapodden här.