SAVR omdöme – samma men billigare fonder!

SAVR applikationen

Vad är SAVR för något?

SAVR är en tjänst och plattform för att köpa och sälja fonder billigt. Hos SAVR hittar du mer än 1300 olika fonder att köpa med 30-50% rabatt jämfört med till exempel Avanza och Nordnet. Anledningen till att SAVR kan ge så mycket rabatt är enkel – SAVR tar ingen provision för köpta fonder till skillnad från andra banker som utöver fondavgiften också tar en provision (i procent) år in och år ut. Det blir helt enkelt billigare för dig att köpa och äga fonder genom att använda SAVR.

  • Välj bland mer än 1300 olika fonder
  • Erbjuder upp till halva fondavgiften jämfört med andra aktörer på marknaden som t.ex. Avanza och Nordnet
  • Smidig och lättanvänd app i mobilen

Denna text innehåller samarbetslänkar till Savr.

Så fungerar SAVR

Första steget med SAVR är att registrera ett konto på deras hemsida eller via deras app som går att ladda ner på Apple App Store (iOS) eller på Google Play (Android). Registreringen sker genom att fylla i dina kontaktuppgifter och sedan verifiering via BankID att det verkligen är du. Därefter kan du börja köpa fonder och även sätta upp ett månadssparande i en eller flera fonder. Gränssnittet är genomtänkt, modernt och snyggt (se bild nedanför)!

SAVR fondbutiken
Fondbutiken i SAVR är lättnavigerad och snyggt designad

Registreringsprocessen hos SAVR:

  1. Ladda ner SAVR appen alternativt surfa in till SAVR:s webbplats
  2. Välj ”Öppna konto”
  3. Fyll i personnummer, dina kontaktuppgifter och besvara frågorna
  4. Verifiera med BankID
  5. Börja handla fonder!

Avgifter - Plattformsavgift och fondavgifter

Ingenting är gratis här i världen och detsamma gäller SAVR:s tjänst. Hos SAVR betalar du två stycken avgifter. Den första är plattformsavgiften som är 0,09 procent per år av ditt kapital. Den andra avgiften är fondavgifterna som är kostnaden som du betalar för fonderna individuellt och som direkt går till fondförvaltarna. Fondavgiften brukar vara 30 – 50 procent billigare än hos konkurrenter som Avanza och Nordnet.

Insättningsgaranti

SAVR regleras av finansinspektionen och har insättningsgaranti och investerarskydd precis som hos storbankerna. SAVR regleras av finansinspektionen genom företaget Fondab som är en levarantör inom system för handel av fonder.

Hos SAVR omfattas du av följande skydd:

  • Insättningsgaranti – Insättningsgaranti innebär att staten ersätter dig (upp till ett visst belopp, 950 000 kr i nuläget) utifall att banken eller institutet skulle gå i konkurs.
  • Investerarskydd – Komplement till insättningsgaranti där staten ersätter dig upp till 250 000 kr per bank och institut.
  • Investeringssparkonto (ISK) – Dina pengar ligger på ett investeringssparkonto som omfattas av ett investerarskydd.
  • Hög säkerhet – All data är krypterad med avancerad kryptering och SAVR är också certifierade av VeriSign som är samma säkerhetslösning som de ledande svenska bankerna använder.
  • Kapitalet ägs av dig – Utifall att något skulle inträffa med plattformen så ägs ditt sparande och kapital av dig och är alltså separerat från SAVR och deras partners.

SAVR versus Avanza

Hur står sig SAVR jämför med till exempel konkurrenten Avanza Bank och vad är skillnaderna egentligen?

Först och främst är SAVR en plattform som är specialiserad på handel med fonder medans Avanza Bank erbjuder handel med aktier, fonder, certifikat, råvaror och en rad andra produkter. Avanza Bank sysslar också med bolån och andra relaterade bankverksamheter. Att jämföra SAVR och Avanza blir därför lite skevt men det man kan göra är att jämföra Avanzas fondhandel med SAVR:s fondhandel.

Rent utbudsmässigt så har Avanza i skrivande stund (November, 2020) runt 1300 fonder medan SAVR också har runt 1300 fonder vilket gör dem likvärdiga i antal (utan att ta hänsyn till vilka fonder som bägge erbjuder). SAVR:s klara fördel här är att fondpriserna är 30-50 procent lägre jämfört med Avanza. Ta till exempel fonden ”TIN Ny Teknik” som hos Avanza kostar 1,59 procent jämfört med kostnaden hos SAVR som är 1,07 procent vilket är cirka 33 procent billigare. Om du skulle haft 100 000 kr investerat i fonden TIN Ny Teknik i ett år hos Avanza hade du fått betala 1590 kr medans du hade fått betala 1007 kr hos SAVR. Du hade alltså sparat över 500 kr per år genom att äga fonden hos SAVR år in och år ut. Nackdelen med SAVR är att du inte har tillgång till dem billiga Avanza-fonderna som t.ex. Avanza Zero och Avanza World Tech By TIN.

Både Avanza och SAVR erbjuder månadssparande i fonder genom att pengarna dras direkt från ditt bankkonto på ett önskat datum och med ett önskat belopp. Du själv väljer vilka fonder som skall köpas varje månad och vilken fördelning. Här är SAVR och Avanza likvärdiga, men SAVR har en liten fördel då man kan sätta upp månadssparande smidigt via appen på sin telefon utan att behöva besöka webbplatsen (vilket behövs hos Avanza).

Omdöme och betyg

Betyg:
4.5/5

Vi tycker att SAVR är en utmärkt tjänst när det gäller fondhandel och dem erbjuder billigare fonder än vad övriga konkurrenter gör. Gränssnittet i apparna och webben är snyggt och enkelt att använda. Registreringsprocessen är smidig och snabb, på 3 minuter har man skapat ett konto och kan börja köpa fonder. SAVR har också ett smidigt system för att sätta upp ett månadssparande med. Handlandet sker via deras fondbutik som är snyggt designad och påminner en hel del om App Store där startsidan ger inspiration och visar även en topplista över mest köpta fonderna. Det finns självklart också en fondlista att titta igenom precis som hos Avanza.

Vi anser att SAVR är ett bra komplement till Avanza eller Nordnet, speciellt om du har mycket fonder eller planerar att köpa fonder då du helt enkelt kommer billigare undan hos SAVR. Betyget blir 4,5 av 5 och det som hindrar SAVR att uppnå högsta betyg är att kundtjänsten kunde ha haft längre öppettider och att SAVR saknar gratisfonder som t.ex. Avanza Zero.

Om företaget bakom SAVR

Företaget bakom SAVR är SAVR AB som grundades år 2016. En av företagets mantran är att sätta spararnas bästa först genom att använda sig av en provisionsfri modell. SAVR AB har kontor i både Stockholm och Helsingborg och den nuvarande VD:n heter Daniel Aarenstrup.

SAVR AB
Org nummer: 559084-1093
Adress: Birger Jarlsgatan 20, 114 34 Stockholm, Sverige
Telefon: 08 – 38 52 00
E-post: [email protected]
Kundtjänst: Finns tillgänglig på chatt på vardagar mellan 08:00-17:00.